Платформа за споделяне

You need to log in to create posts and topics.

Дихателни прояви на гастроезофагеалния рефлукс при детето

Гастроезофагеалният рефлукс представлява връщане на храна без усилие от стомаха през хранопровода към устната кухина. При кърмачетата той е често срещан, главно поради несъвършеното функциониране на долния езофагеален сфинктер – мускулът, който не позволява връщане на стомашно съдържимо към хранопровода.

 

 

Когато е в малко количество и не предизвиква други оплаквания, гастроезофагеалният рефлукс се счита за физиологичен. В някои случаи обаче той може да доведе до развитие на усложнения от страна на храносмилателната система – езофагит, калориен дефицит, невиреене, както и от страна на дихателната система – чести инфекции, стридор, обструктивни епизоди и други. В тези случаи говорим за гастроезофагеална рефлуксна болест – ГЕРБ.

 

 

При кои състояния, свързани с дихателната система, трябва да подозираме, че се касае за гастроезофагеален рефлукс?

 

 

Гастроезофагеалната рефлуксна болест трябва да бъде включена в диференциално-диагностичния план при кърмачета и деца с рецидивиращи инфекции на горните и долните дихателни пътища, както и такива с чести отити и синузити. Механизмите, по които настъпват оплакванията от страна на дихателната система, са два:

 

  • В резултат от директния контакт на киселото стомашното съдържимо (ниско рН) е респираторния тракт;
  • При активиране на нервни рефлекси между хранопровода и дихателните пътища, в резултат от което настъпва парадоксален бронхоспазъм или ларингоспазъм.

 

 

Кои са проявите?

 

 

  • Апнея. Това представлява спиране на дишането, съпроводено с посиняване на детето и спадане на сърдечната честота. Най-често състоянието настъпва при поставяне на детето по корем или седнало, след като скоро преди това е било нахранено. Причината е възникването на ларингоспазъм в резултат от контакта с киселото стомашно съдържимо. Това е едно от спешните състояния в педиатрията.

 

 

 

  • Прояви от страна на горните дихателни пътища. Те включват ларингит, фарингит, дрезгав глас, хронична кашлица, остри отити, остри синузити и други. В резултат от контакта със стомашното съдържимо настъпва подуване и хиперемия на лигавицата, контактни язви, стриктури и други. Такива деца боледуват често, обикновено от един тип инфекции, които не могат да бъдат обяснени с друга подлежаща причина – анатомична, инфекциозна, алергична и други.
  • Астма. Много проучвания са правени за връзката между гастроезофагеалната рефлуксна болест и бронхиалната астма при децата. Установено е, че в около 23% от случаите на бронхиална астма, се доказва и гастроезофагеален рефлукс. Невинаги е лесно да бъде определено кое от двете заболявания е първичната причина и кое е следствието. Счита се обаче, че при деца с диагностицирана бронхиална астма, които имат лошо контролирана астма (рефрактерна на терапия) или такива с влошаващи се оплаквания през нощта, гастроезофагеалният рефлукс е много вероятно да бъде провокиращ фактор. В тези случаи симптомите могат значително се повлияят от антирефлуксната терапия.
  • Ерозии на зъбите. Най-честата проява на гастроезофагеалната рефлуксна болест от страна на устната кухина. Нарушенията в зъбната повръхност са от вътрешната страна на зъбите, като тежестта корелира с степента на рефлукса. Други причини за зъбни ерозии могат да бъдат булимията, както и консумацията на сокове.

 

 

Когато са налице оплаквания единствено от дихателната система, диагнозата гастроезофагеален рефлукс се поставя по-трудно. Необходим е по-задълбочен диагностичен подход, понякога с намесата на специалисти от различни области – детски пулмолог, детски гастроентеролог, специалист УНГ. В диференциално-диагностичен план влизат редица заболявания, които трябва да се изключат постепенно. Терапевтичният подход е по-агресивен и по-продължителен – поне 3-6 месеца и зависи от клиничната картина.