Платформа за споделяне

You need to log in to create posts and topics.

Какво е лечението?

Гастроезофагеалният рефлукс при кърмачето се характеризира с връщането на известно количество мляко от стомаха през хранопровода до устната кухина, което не е предизвикано от усилие. Счита се, че състоянието настъпва поради незрялост и ненапълно развитие на функцията на долния езофагеален сфинктер в тази ранна възраст. Счита се, че състоянието е физиологично. В някои случаи обаче при по-често и обилно връщане на мляко, при наличие на други симптоми от страна на хранопровода или от други системи (например респираторния тракт), както и при нарушения на храненето и наддаването на тегло, процесът става патологичен и се развива гастроезофагеална рефлуксна болест.

 

 

Какво е лечението?

 

Консервативно лечение и промяна начина на живот могат да са достатъчни за преустановяване на симптомите. Необходимо е родителите да бъдат обучени за стъпките, които трябва да предприемат за справяне с проблема.

 

 

1. Начин на хранене. Първата стъпка е да се установи дали не е налице грешна техника на хранене, включително даване на по-голямо количество мляко, по-често хранене и други. Хранителният режим на кърмачето зависи от неговата възраст и от някои други фактори (например подлежащо заболяване, недоносеност, начин на хранене – с кърма или с адаптирано мляко и други).

 

 

При наличие на рефлукс може да се препоръча даване на по-малко количество мляко, за сметка на увеличаване на храненията. При хранените с адаптирано мляко може да помогне по-честото оригване на детето (при изяждане на всеки 30-50 мл). Важно е да се ограничи поглъщането на въздух, като за целта биберонът трябва да е изцяло запълнен с мляко по време на храненето. При кърмените деца се препоръчва също по-често оригване (на всеки 5 минути).

 

 

 

2. Състав на храната. Сгъстяване на млякото или използване на специално разработени антирефлуксни формули адаптирано мляко драстично намаляват епизодите на регургитации. Някои специалисти препоръчват добавянето на няколко лъжички оризова каша към млякото. Това обаче е свързано с увеличаване на калорийния внос и редуциране на епизодите на плач, но невинаги повлиява честотата на регургитациите. Преди прибягване към медикаментозно лечение се препоръчва и преминаване за кратко на хипоалергенна формула адаптирано мляко, тъй като рефлуксът може да е проява на алергия към белтъка на кравето мляко.

 

 

3. Позиционен режим. Повдигане на горната част на тялото по време на хранене и след това намалява епизодите на регургитации. Препоръчва се повдигане горната част на тялото посредством поставяне на възглавница под матрака. Ако детето се постави директно да лежи на възглавница, може да се наблюдава противоположен ефект, поради притискане на абдоминалната област.

 

 

По този начин комбинацията между правилен режим на хранене с подходящо по количество адаптирано мляко, видът на млякото, правилната позиция на тялото и избягване експозицията на цигарен дим намаляват с до 60% епизодите на гастроезофагеален рефлукс.

 

 

Фармакотерапия

 

Към нея се пристъпва при неповлияване от посочените по-горе техники и при наличие на по-тежки клинични симптоми. Най-често използваните медикаменти са тези, които потискат секрецията на солна киселина, а оттам и повишават рН на стомашното съдържимо. Това са: Н2-блокери и инхибитори на протонната помпа (PPI).

 

 

Друга група медикаменти, които се използват са прокинетиците. Към тази група спадат метоклопрамид и домперидон. При употребата им се наблюдават редица странични ефекти, затова трябва внимателно да се прецени ползата и рисковете от терапията. В редки случаи може да се прибегне и до оперативно лечение. Техниките са различни в зависимост от клиничното състояние, възрастта и степента на рефлукс.