Платформа за споделяне

You need to log in to create posts and topics.

Кърмене на бебе с рефлукс

Какво е рефлукс?
Рефлуксът е медицински термин, с който се описване връщането на стомашно съдържание от стомаха на бебето през хранопровода като понякога достига до устната кухина. Пълното наименование на състоянието е гастроезофагеален рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест. Акронимът за гастро-езофагеална рефлуксна болест е ГОРД или ГЕРБ, в зависимост от това къде сте в света и как изписва езофагус (хранопровод). Според източниците се предполага, че само 1 от 300 новородени всъщност има ГЕРБ и се нуждаят от лечение. Но все пак броят на бебетата, които получават лекарства за намаляване на киселинността е много по-висок.
Състоянието е еднакво срещано при бебета, които се хранят с твърда храна и кърмени бебета. По-забележимо е обаче при кърмачетата, тъй като тяхната храна е течна, хранопроводът е по-къс и прекарват повече време в легнало положение.
Около 40% от бебетата обикновено са засегнати от това състояние, а 5% от тях повръщат шест или повече пъти на ден. Рефлуксът е временен проблем, който обикновено отминава, тъй като храносмилателната система на бебето съзрява. Малък процент от децата имат тежък или персистиращ рефлукс.
Връщането на мляко невинаги означава рефлукс. В някои случаи това е съвсем нормално при малки бебета, поради препълване на стомахчето.

Защо децата повръщат мляко?
Д-р Джак Нюман, канадски педиатър и експерт по кърменето обяснява как редовното повръщане на мляко може да има защитна функция, ако бебето е иначе щастливо и наддало на тегло.
Кърмата е пълна с имунни фактори (не само антитела, но и десетки други, които взаимодействат помежду си), които предпазват бебето от инвазия от микроорганизми (гъбички, вируси, бактерии). Чрез образуване на защитен слой върху мукозните мембрани (обвивката) на червата. Този защитен слой предотвратява навлизането на микроорганизми в тялото през чревната лигавица. Бебе, което повръща, получава допълнителна защита, първо, когато млякото се веднъж е стигнало до стомаха и още веднъж, когато се връща обратно (при повръщането).
Повръщането поради заболяване или други медицински причини не е същото като рефлукс. В такива случаи бебето ще изглежда отпаднало, поради по-силно изразеното повръщане и ще е необходимо да се свържете с медицински специалист.
Причини за рефлукс при бебета
Незрял долен езофагеален сфинктер. Долният езофагеален сфинктер представлява пръстен от мускули, които отваряйки се позволява преминаването на мляко от хранопровода към стомаха, след което се затваря и обратното връщане на храна към хранопровода е невъзможно. Въпреки това при бебетата долният езофагеален сфинктер може да е слаб и да позволява обратно връщане на мляко, тъй като храносмилателната им система е все още незряла и недоразвита напълно. Това означава, че когато стомаха на бебето е пълен, млякото и стомашните киселини могат да се върнат обратно причинявайки дискомфорт.

В случаите, когато бебето не връща млякото през устата или то не достигне до устната кухина се говори за тих рефлукс.
Имайте предвид, че стомахът на бебето все още е малък и понякога няма как да не повръща. Когато е новородено, стомахът е с размера на лешник. До третия ден се увеличава до размера на орех. А около 10-ия ден ще е с размера на голямо кокоше яйце.
С течение на времето, мускулният пръстен на входа на стомаха ще съзрее и рефлуксът ще премине без медицинска намеса. Детето просто ще го израсте!
Алергия към белтъка на кравето мляко. Проучванията показват връзка между рефлукс и алергия или непоносимост към белтъка от кравето мляко. В такъв случай ако майката се опитва да отстрани млечните продукти от диетата си, симптомите при детето ще се отшумят.

Ако бебето реагира добре след ограниченията в храненето на майката, няма смисъл от преминаване към адаптирано мляко.
Повече информация може да откриете в: "Кърмене на бебе с алергия към белтъка на кравето мляко".
Бърз поток или свръхпредлагане на кърма. Бебетата могат да повръщат, ако получат прекалено много мляко (често наричано свръхпредлагане) или млечния поток е твърде силен. При подобна ситуация може да изцедите известно количество кърма докато струята се забави, след което отново да предложите гърдата.
Функция на езика. Доколко бебето може да се справя с потока на мляко зависи от фиксацията (дължината на френулума) и добра функция на езика. Добре е консултант по кърмене да ви увери в правилното поемане на гърдата и доброто позициониране на езика на детето при кърмене. Когато движенията на езика са в правилна посока, се смята, че това подпомага процеса на преглъщане. Ако обаче има ограничения в подвижността му (например къса юздичка) това може да доведе до бавно храносмилане, възпаление, газове, проблеми с изхождането и да предизвика симптоми на рефлукс, колики или вторична лактозна непоносимост.
Нарушената подвижност на езика също така може да доведе до прекомерно поглъщане на въздух, според някои практикуващи (например американският хирург Скот Сийгел смята, че тази аерофагия индуцира рефлукс и призовава за повече изследвания).
Има ли рефлуксът при новородени същата киселинност като при възрастни?
Не, най-често рефлукса (включително тихият рефлукс) при бебетата не е киселинен. Според Линда Палмър (Linda Palmer): млякото (майчино, адаптирано или краве) е напълно алкално, а самите бебешки стомахчета са с ниско съдържание на киселина в сравнение с детските или тези на възрастните. Това означава, че повечето кърмачета не изпитват киселинни и вероятно това не води до дискомфорт и увреждане на тъкани в областта на хранопровода. Половината от кърмачетата видимо повръщат поне веднъж на ден. Още повече бебета имат тих рефлукс (което означава, че стомашното съдържание се връща към хранопровода и отново слиза към стомаха, без да излиза от устата на бебето).
Това се свързва и с разсъжденията на д-р Джак Нюман (Dr Jack Newman’s), че повръщането е вероятно благоприятно (и нормално) поради всички защитни фактори на кърмата в резултат, на което нейното неколкократно преминаване по хранопровода не води до увреждане. Рядко, бебетата страдат от по-тежки форми на рефлукс.
Тежки форми на рефлукс:

рядката форма на рефлукс, наречена гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), може да причини болка и други проблеми;
някои бебета с алергия могат да страдат от възпален хранопровод (еозинофилен езофагит), причиняващ рефлукс и затруднено преглъщане;
в малък брой случаи рефлуксът е знак за нещо по-сериозно, като стеснение или обструкция (например пилорна стеноза).

Симптомите при ГЕРБ
Няма характерни за заболяването симптоми. Често описваните клинични картини могат да се свържат и с други причини. Те включват:

поемане на големи количества мляко, което води до често оригване или хълцане - симптоми, които също могат да се дължат на алергия или нормално поведение на бебето;
недостатъчно наддаване на теглото или други трудности при храненето, като например дърпане от гърдата и раздразнение, отказване на хранене или обратно, непрекъснато хранене за комфорт - малките обеми мляко се считат за антиациди;
бебето е неспокойно и раздразнително между храненията и има затруднения в съня, може да се събужда с плач (необяснимият плач може да е от други причини и може да не се дължи на болка в корема), извива гърба си под формата на арка при хранене;
проблеми с дишането, инфекции в гърдите, пневмония, астма, хрипове или апнея - подобни симптоми понякога се наблюдават при алергии;
възпалено гърло, възпаление на хранопровода, задушаване, кашляне или затруднено преглъщане, дрезгаво звучащи викове, лош дъх - някои от тези симптоми могат също да са свързани с алергия или свръхпредлагане.

Как ще разбера дали бебето има рефлукс?
Ако бебето поема малки количества мляко, след което повръща, има кашлица или хълца; не наддава добре на тегло; извива тялото си по време на хранене; неспокойно е; събужда се с плач или плаче без видима причина може да предположите, че има рефлукс. Но докато общото състояние на детето е добро не е нужно да се притеснявате, тъй като това може да е нормално.
Медицински тестове за рефлукс при бебе на възраст под една година се провеждат рядко, освен ако бебето не показва признаци на лош растеж, тежко задушаване или белодробно заболяване. Тестовете могат да включват рентгеново изследване на бариева каша, ендоскопия с биопсия, рН метрия и други инвазивни техники. Тези тестове трябва да се използват предпазливо. Те могат да възпрепятстват кърменето и не винаги дават убедителни резултати.
Кърмените бебета изглежда по-добре да се справят с гастроезофагеалния рефлукс, отколкото изкуствено хранените бебета. По време на кърменето движението на езика на бебето предизвиква перисталтични вълни по стомашно-чревния тракт. Тези мускулни контракции помагат да се премести храната надолу в стомаха и до тънките черва. Човешкото мляко се смила по-пълно и почти два пъти по-бързо от формулата.
Колкото по-малко време млякото прекарва в стомаха, толкова по-малка възможност е тя да се върне в хранопровода. Освен това кърмените бебета обикновено се хранят в по-изправено положение, отколкото изкуствено хранените бебета, а гравитацията може да помогне да се запази млякото и стомашната киселина в стомаха, където те принадлежат.
Как мога да предотвратя рефлукс?
Ако рефлуксът на бебето е лек и то все още се храни добре, опитайте се да кърмите детето по-малко, но по-често. Това ще доведе по-малък натиск върху долния езофагеален сфинктер (мускулният пръстен разположен между хранопровода и стомаха). Някои бебета с рефлукс може да искат да кърмят често, защото млякото действа като естествен антиацид и самото кърмене може да бъде успокояващо. Въпреки това, ако бебето претовари стомаха си, симптомите може да се влошат. При такива случаи е по-полезно да ограничите кърменето от една гърда за период от два до три часа, преди да предложите другата.
Други бебета бързо научават, че болката следва храненето, затова те отказват да сучат. При тях може да се използват различни позиции; кърмене, докато бебето спи; ходене по време на кърмене.
Опитайте се да следвате следните съвети:

посъветвайте се с консултант по кърмене за позициите при кърмене (кърмете бебето легнала по гръб или в изправено положение), правилното поемане на гърдата от бебето, движението на езика;
дръжте бебето изправено за 20 минути до 30 минути след всяко хранене;
ако храненията са от бутилка е необходимо на всеки две - три минути да спирате за кратко; трябва да се уверите, че дупката в биберона не е твърде голяма (ако това е така може да доведе до прекалено бързо изтичане на млякото);
колкото по-спокойно е бебето, толкова по-рядко ще са пристъпите на рефлукс;
елиминирайте всички експозиции на тютюнев дим в околната среда, тъй като това е важен фактор, допринасящ за състоянието;
намалете или премахнете приема на кофеина. Прекомерното количество кофеин приеман от майката може да допринесе за признаци на рефлукс;
избягвайте натиска в областта на коремчето на детето (включително и при смяната на памперсите);
не оставяйте бебето по гръб. Позициите, за които се установява, че намаляват признаците на рефлукс, включват лежане на лявата страна и поставяне на бебето по корем. Като поставянето по корем трябва да се извършва само когато детето е будно и под непрекъснато наблюдение. Позата не е подходяща по време на сън, тъй като увеличава риск от синдром на внезапна смърт при кърмачета.

Можете също така да опитате да повдигнете главата на бебето като поставите нещо под матрака, на който спи. Може да помогне, ако главата му е малко по-висока от краката.
Кога трябва да посетим лекар?
Повръщането след хранене с малки количества мляко не е повод за притеснение. Но говорете с вашия лекар, ако забележите, че бебето:

често повръща;
е раздразнително по време или след хранене, плаче и извива гърба си;
редовно повръща големи количества до два часа след хранене;
повръща зелено или жълто съдържание, в което има кръв и наподобява утайка на кафе;
започва да се сърди или да отказва хранене, но ако предложите биберон ще суче;
изглежда има болки в корема или гърлото;
не наддава на тегло.

При проява на подобни признаци направете дневник, в който да отбелязвате:

колко често се храни бебето;
след колко време има пристъпи на плач;
колко време продължава.

Тази информация може да е от полза на лекаря, за да отдиференцира заболяването от други проблеми. Добре е и да следите редовно теглото на детето, за да сте сигурни, че то расте.
Има ли някакви лечения за рефлукс?
Ако възстановяването на вашето бебе е тежко или обезпокоително, лекаря може да ви посъветва:
Избягване на краве мляко
Симптомите на алергия или непоносимост към краве мляко могат да бъдат много подобни на симптомите на рефлукс. До 30% от случаите бебетата с тежък рефлукс са алергични към краве мляко.
Ако кърмите бебето си, може да се наложи да избягвате мляко и други млечни продукти като сирене и кисело мляко, така че да не могат да попаднат в кърмата. Ако бебето е хранено с адаптирано мляко, изберете хипоалергенна формула за няколко седмици, за да разберете дали му това ще се отрази на състоянието му.

Даване на антиацидно средство
Това ще спомогне за неутрализирането на киселината в стомаха, така че състоянието не би трябвало да е болезнено за бебето. Ако кърмите, можете да добавите лекарството към изцедено мляко. В противен случай може в охладена, преварена вода или към адаптираната формула. Задължително уточнете дозата с лекуващия детето лекар!
А сгъстяването на млякото?
Друга обща препоръка е родителите да сгъстяват млякото, което получава бебето, като добавят към него зърнени храни. Теорията е, че поради своята гъстота ще е по-трудно връщането на храната към хранопровода, но изследванията не са доказали, че това е ефективно. Трябва да сте наясно, че даването на шише със сгъстено мляко, може да попречи на кърменето. Ако вие и лекаря решите, че си струва да опитате, може да го направите само, за да видите дали има подобрение в състоянието на детето.
За да избегнете използването на шише, опитайте да предложите изцеденото мляко с добавения сгъстител с лъжица или чаша.
Трябва ли да ограничите нещо в храненето си, когато бебето е с рефлукс?
Важно е да се храните балансирано и да не се ограничавате, когато кърмите. За да може тялото ви да произвежда достатъчно кърма, трябва да приемате 500 допълнителни калории на ден. Препоръчва се разнообразно хранене, без да се изключват продукти от менюто, освен ако бебето не е дало основание да ограничите нещо от хранителния си режим (поради развитието на киселинен рефлукс например). Алкохолът, кофеинът и всички други стимуланти трябва да бъдат ограничени или да се избягват по време на кърмене. Тъй като водата е основна съставка в кърмата, трябва да приемате достатъчно.
Ако направите малки промени в диетата си, може да елиминирате или да намалите симптомите на рефлукс при бебето, но невинаги. Някои храни могат да променят вкуса на майчиното мляко, което го прави повече или по-малко апетитно. Не е нужно да сте прекалено загрижени за консумирането на определени подправки, млечни продукти или други силни вкусове, освен ако бебето не показва признаци на рефлукс или друго храносмилателно разстройство.
Когато кърменото бебе има киселинен рефлукс, вие ще искате да разберете кои са всички потенциални източници на храна, които причиняват този дискомфорт у детето. Когато обаче, състоянието се проявява след всяко хранене - независимо от това, което сте яли - тогава причината не е в храната, която сте консумирали.
Ако воденето на дневник за храни не е ефективно при идентифицирането на източника на храна, може да се наложи да извършите елиминираща диета. Това се състои в избягване на всички млечни източници за период не по-малък от седем дни. Ако с течение на времето състоянието на детето се подобрява, тогава вероятно то да има проблеми с храносмилането на кърмата, която съдържа млечни протеини или лактоза. Това невинаги е индикация за непоносимост към лактоза или за чувствителност към млечните продукти. Необходими са допълнителни медицински изследвания, за да потвърдите алергията или непоносимостта.
Има и по-екстремните форми на елиминиращата диета, като например ограничаването на агнешко, пуешко месо, варени бели или сладки картофи със сол, ориз, тиква и круши – за период от две седмици. След две седмици по една от храните може да бъде повторно въведена в хранителния режим на всеки четири дни, като се следят реакциите на бебето за признаци на стомашни разстройства или рефлукс.
Може да е изкушаващо да се обмисляте хранене с адаптирано мляко, когато бебето е с рефлукс, с цел да облекчите състоянието му. Майките често се притесняват, че проблемът е в кърмата. Не забравяйте, че човешкото мляко е най-доброто възможно средство за хранене за бебета. Експерти, запознати с гастроезофагеалната рефлуксна болест и кърменето, смятат, че замяната на кърма с адаптирано мляко може да направи проблема по-лош, вместо да го подобри. В повечето случаи времето и съзряването на детето ще се погрижат за този проблем и неговото отшумяване. Междувременно майките на бебета с рефлукс могат да се уверят, че чрез кърменето те дават на бебето си най-доброто начало в живота.