Платформа за споделяне

You need to log in to create posts and topics.

Полезно от нашия доктор.

                                            Гастроезофагеален рефлукс(ГЕР)

 

1.Какво е ГЕР?

Гастроезофагеалният рефлукс (ГЕР) представлява пасивно преминаване на стомашно съдържимо в хранопровода, което понякога се придружава с повръщане.

2.Опасен ли е ГЕР?

Гастроезофагеалният рефлукс е нормален физиологичен процес, който се наблюдава при здрави кърмачета и деца. Проявява се най-изявено между 1- 4 месечна възраст. Обикновено преминава между 6-12 месечна възраст, но може да се наблюдава и до втората годинка на детето.

3.Какво предизвиква ГЕР?

Гастроезофагеалният рефлукс  се дължи  на морфологична и функционална незрялост  на хранопровода, забавено изпразване на стомаха, но може да е признак  и на специфично заболяване или аномалии на хранопровода.

4.Кога ГЕР преминава в ГЕРБ?

Когато върнатото стомашно съдържимо причинява сериозни симптоми, говорим за Гастроезофагеална рефлуксна болест.

5.Какви са симптомите на ГЕРБ?

Най-често срещаните изяви на рефлуксната болест включват, повръщане, затруднено гълтане, болка при преглъщане, забавено наддаване на тегло, неспокойствие, белодробни проблеми.

6.Лечение

Когато става въпрос за неусложнен ГЕР, лечебните действия са насочени към адаптиране на диетата.Препоръчва се по-често и малко по обем хранене, смяна на млякото с антирефлуксни формули, избягване на нощното хранене при по-големи деца, поставяне на кърмачето под  30-40 градусов ъгъл след хранене.

Ако съществуват съмнения за ГЕРБ, е препоръчително да се направи консултация с гастроентеролог, за уточняване на анатомията на стомашно-чревния тракт.Извършване на лабораторни изследвания (кръвна картина, серумно желязо, серумни електролити, урина) спомагат за доизясняване на състоянието.