Платформа за споделяне

You need to log in to create posts and topics.

Съвети за родители на деца с гастроезофагелен рефлукс.

Съвети за отглеждането на бебе с рефлукс

Основният проблем, за който педиатрите следят при бебето с рефлукс е дали то наддава нормално. Ако теглото му се увеличава в норма, тревогите определено намаляват и не се налага специално лечение. Но това означава, че е по-вероятно родителите да трябва да се справят сами със ситуацията. Какво можете да направите за облекчаване на рефлукса и за да сте наясно с развитието на детето през първите години?

1. Има хомеопатични препарати при рефлукс. Посъветвайте се с хомеопат и опитайте. Дори да не помогнат, ще знаете.

2. Четете за рефлукса и пробвайте съветите за намаляване на повръщането, които са описани в много статии онлайн: повдигане на дюшечето, шезлонг за бебета, обръщане по корем, когато е в ръцете ви (бебко със сигурност ще бъде доволен да гледа на света отгоре),  избягвайте тръскането или люшкането, ако то усилва рефлукса, вземете биберон.

3. Имайте предвид, че ако бебето е на кърма, това намалява киселинността на стомашното съдържимо в сравнение с адаптираното мляко и твърдата храна. Внимавайте с какво храните детето, за да не засилвате киселинността. Вероятно е да има дори начин да се облекчи дразненето на фаринкса от стомашния сок с прием на течности.

4. Ако детето ви е имало рефлукс и забелязвате проблеми в говора, направете изследване на слуха. За малки деца е добре да отидете в ИСУЛ с направление от личния лекар. Обикновено има много хора, но на децата се дава предимство. Може да се обадите предварително да уговорите ден или час - пак ще чакате, но може би не много. Измерването е забавно за децата, които трябва да местят кубчета при подаване на сигнал в слушалките.

5. Не пропускайте да направите профилактични прегледи на слуха. В  АГ отделението на МБАЛ "Пловдив", например, работата на ухото на всички новородени бебета вече се тества и при евентуални проблеми родителите знаят отрано. Предполагам, че това е практика, която зависи от възможностите на болницата, така че може би е рутинна в родилния сектор на доста болници. През следващите години, ако имате и малки съмнения, не се колебайте да направите профилактичен преглед при УНГ специалист.

6. Следете развитието на бебето. Тъй като никога не знаете дали развитието на вашето дете ще протече като по книга, създайте си навика да записвате всички първи неща – първото сядане, първото лазене, прохождането, първото зъбче, второто, третото и т.н, първите думи, гукане или не, смях, плач и т.н. Ако се случи да имате проблем, това са въпросите, които логопедите и психолозите ще ви задават. Съветвам да записвате, защото ще забравите именно тези неща, които, когато се случат, ще сте убедени, че ще помните винаги. На книжния пазар се продават албумчета за момчета и момичета, които може би също са подходящи за целта, но и отделно да изработите своеобразен "медицински картон" пак ще ви е от полза.

7. Ако имате възможност, погрижете се за себе си. Бебето с рефлукс може да бъде капризно, раздразнително и шумно, а стресът ви от тези неща отнема енергия, ограничава значително социалните контакти, изнервя и депресира. Затова добро решение е ако може някой да ви помага от време на време. Ако имате възможност да избирате къде да прекарате майчинството, предпочитайте място, където имате приятели наблизо, роднини, които могат да се включат и дори благоразположени съседи.