Платформа за споделяне

You need to log in to create posts and topics.

6 опасни симптома при бебета при, които да звъннете на Бърза Помощ.

        6-те най-опасни симптома, които непременно изискват лекарска намеса в кратък срок:

  1. Сини устни (цианоза). Ако устните на детето ви са посинели, това е знак, че то не получава достатъчно кислород. Това е особено опасно състояние. Не се колебайте да извикате веднага Спешна помощ и непременно кажете, че става въпрос за бебе.
  2. Детето диша учестено, трудно. Децата по принцип дишат по-учестено от възрастните, но ако видите, че детето ви се напряга, диша трудно, гръдният му кош участва интензивно в дихателните движения, тогава се обадете на вашия педиатър. Ако той не може да се отзове в срок от няколко часа, отидете в спешен кабинет.
  3. Температура над 38 градуса. Температурата е много неспецифичен синдром и може да е белег както на банален вирус, така и на тежки състояния като менингит. Лекарите препоръчват да мерите температурата на детето си ректално, за да сте сигурни в точността на резултата. Ако установите, че стойността е над 38 градуса, повикайте лекар. Важно е причината да се изясни и детето да получи адекватно лечение.
  4. Жълтеница. В повечето случаи тя е физиологична и не представлява повод за сериозно притеснение. За съжаление при малък процент от бебетата тя е първият симптом на няколко доста сериозни заболявания. Съветваме ви да не я подминавате, а да се обърнете към лекаря си. По-добре фалшива тревога, отколкото да изпуснете навременно лечение на тежко заболяване.
  5. Дехидратация. Ако бебето ви не отделя урина, т.е. когато сменяте памперсите, те се оказват сухи или много слабо намокрени, това също е сериозен алармиращ признак. В този случай повикайте лекаря си в най-кратък срок. Не давайте прекомерно много вода в този случай, надявайки се, че това ще оправи ситуацията. Често може дори да я влоши.
  6. Повръща зелена материя (жлъчка). Бебетата повръщат често и лесно. Когато обаче става дума за повръщане на жлъчка, симптомът е алармиращ и трябва да реагирате бързо. Повикайте вашия педиатър или отидете в Спешна помощ.