Платформа за споделяне

You need to log in to create posts and topics.

6 храни при рефлукс

При гастроезофагеалния рефлукс се наблюдава преминаване на стомашно съдържимо в хранопровода. Смята се за една от основните причини за хронична кашлица, астма, ларингит, ерозии по зъбите.

 

 

Рефлуксът може да се лекува с различни медикаменти, но като цяло терапията е различна при всеки. Ако искаме да използваме по-натурални методи, може да пробваме чрез различни суперхрани, чийто вещества водят до намаляване на неприятното парене и киселините.

 

 

Овесените ядки са едно от нещата за справяне с рефлукса. Те са най-енергизиращата и полезна закуска, която подпомага храносмилателния тракт. Тя ни засища и същевременно не предизвиква появата на парене и неприятно усещане в хранопровода. Причината е, че намалява киселинността.

 

 

Копър

 

 

В продължение на векове копърът се е използвал като мощна лечебна билка, която е много ефективна при лекуването на стомашни проблеми и затруднения с храносмилателната система. Той намалява възпалението в стомаха и предотвратява появата на рефлукс.

 

 

Алое вера

 

 

Не е задължително да го използваме само за козметични цеи. Растението има лечебен ефект благодарение на неговия сок. Той облекчава болката в стомаха и се бори с киселините. Но има силен слабителен ефект, затова не трябва да се прекалява с него.

 

 

Салати 

 

 

Когато имаме рефлукс, е по-добре да не консумираме много мазни храни. Салатите са с ниско съдържание на калории, но ако имаме киселини, трябва да избягваме доматите и лука, които понякога изострят повече симптомите.

 

 

Банани 

 

 

Те са сред предпочитаните плодове през зимата, помагат и при рефлукс. Това се дължи на неутралното Ph и вещества, които потискат процеса на образуване на киселини в стомаха. За целта трябва да ядем по-свежите банани, а не презрелите, защото вторите увеличават ферментацията.

 

 

 

Зърна

 

 

Кафяв ориз, булгур, пшеница, са зърнените храни, които облекчават симптомите при рефлукс. Освен това в тях има въглехидрати, които ни дават енергия за деня.

 

 

Джинджифил

 

 

Доказано е, че коренът е силен антиоксидант. Той има противовъзпалителни свойства, помага при гадене и проблеми със стомашно-чревния тракт. Може да се настърже и приема заедно с мед или да се пие под формата на чай. Препоръчва се за облекчаване на киселини и повръщане по време на бременност.